TNT zoekt land! (Succesvol!)

Stel je eens voor, een mooie tuin met volop groenten, fruit, kruiden, noten en bloemen. De kippen scharrelen in het rond en worden om de paar dagen verplaatst naar een nieuw stukje grond met een kippen tractor. Elke dag verse groenten op je bord, direct van het land.

Dat wordt OOGSTAPPEL, een biodynamische tuinderij waar de relaties tussen natuur, mens en dier centraal staan. We gebruiken geen kunstmest, zware machines en giftige bestrijdingsmiddelen. Er wordt seizoensgebonden geteeld, er is gewassen rotatie en de kippen spelen een belangrijke rol in het circulaire systeem. Direct van het land naar de klant.

Wij zoeken 1 hectare grond om onze droom te realiseren. Mocht u grond bezitten of iemand kennen die ons verder kan helpen, dan zouden wij graag in contact willen komen. Check onze flyer hier.

Bel ons op 0614112600 of stuur een mailtje naar thomas_verdel@hotmail.com

Achtergrond

Na het motoravontuur TNT on a Trip beginnen we vol goede moed aan een nieuw avontuur. We zien dat een andere manier van leven mogelijk is. Sterker nog, misschien is het wel noodzakelijk. De huidige consumptie maatschappij en de eindeloze drang naar economische groei doen de mensen en natuur geen goed. We willen een bijdrage leveren aan een oplossing door een biodynamische tuinderij te starten.

Werkervaring

Door COVID-19 hebben wij onze reis op een andere manier invulling gegeven. Door heel Europa hebben wij op verschillende boerderijen gewerkt.

Het begon allemaal bij Domein Holset, in het zuiden van Limburg. Onder leiding van de wijnboer Guy leerden we druiven snoeien, opbinden, dubbele knoppen verwijderen en in de moestuin werken. Het werk was fysiek, en zeker het verwijderen brandnetelwortels aan de voet van 10.000 druivenplanten zijn we nog niet vergeten! Onze huid was niet gewend aan de hele dag buiten werken en wij verbruikten heel wat flesjes zonnebrand. Maar een ding was duidelijk: dit beviel ons goed!

Na een aantal weken was het tijd om door te naar Casa Foresta, en heel mooie tuinderij van Edwin Flores in de buurt van Nijmegen. Op ongeveer 1 hectare klei groeiden er een grote verscheidenheid aan eetbare bloemen en kruiden waarbij ‘het niet alleen om een erwt als eindproduct gaat maar ook om de eetbare erwtbloemen’. Ook gingen we mee wildplukken in de eetbare natuur van Nederland. Eten bleek niet uit de supermarkt te komen, maar uit de natuur. Klinkt logisch, maar dit was een eyeopener! Het was duidelijk dat onze interesse was aangewakkerd. Hier wilden we veel meer van leren.

Langzaamaan gingen in de zomer van 2020 de grenzen open en reden wij naar Hof Gnandstein. Hier hielpen wij Heiko bij het herstellen van een prachtige boerderij. We doken ons onder in natuurlijke bouwtechnieken en legden een groentetuin aan.

Maanden later en na heel wat kilometers op de motoren kwamen we aan op Corfu. Hier werkten we op een prachtige boerderij met olijvenboomgaard en restaurant. Bioporos is een familie bedrijf met 7 hectare aan olijfbomen, 50 kippen, 2 varkens, 25 schapen en 75 bijenvolken. We maakten lange dagen en hebben met de hand duizenden kilo’s olijven geoogst, dierengeslacht, bijenvolken gevoerd en machines gebouwd.  

Hier beseften we voor het eerst dat een ander leven mogelijk was. We verslonden boeken over permacultuur en besloten opzoek te gaan naar een boerderij die volledig zelfvoorzienend was. Die vonden we in Slovenië: Farm Kostanje. Borut, de eigenaar van 70 jaar oud, had samen met zijn vrouw Lucia, 20 jaar eerder een totaal verlaten boerderij gekocht, dat gepaard ging met 14 hectare bos. Alles was zeer slecht onderhouden, overgroeid met bramen, ingestorte huizen, verwoesteinde weides, geen toegangsweg, geen stroom en geen water. Met behulp van traditionele bouwmethodes heeft hij alles verbouwd en een prachtige zelfvoorzienende plek gemaakt. Hier maakten wij voor de eerste keer mee hoe de mens in harmonie met de natuur leeft en die voor zich te laten werken.

 

Thomas werkt nu bij de mooie biodynamische tuinderij Helle Bauer in Duitsland. Het is een zeer goed lopend bedrijf waarbij elke week 150 families van verse biodynamische groenten, fruit en eieren worden voorzien.

Permaculture Design Course

Na maanden praktijkervaring besloten we meer over de theoretische achtergrond te leren van permacultuur te leren. We volgden een Permaculture Design Course (PDC) bij Terra Alta in Portugal. Voor twee weken lang werden we ondergedompeld in de theorie en praktijk van regeneratief landschapsdesign, toepassing van water en stroom systemen, plantkunde en zaad conservering, bio-intensieve technieken voor market gardens, introductie tot voedselbossen. Alles kwam hier samen om onze droom te realiseren: OOGSTAPPEL.